Bírálóbizottság

Bírálóbizottság Az Országház Bora 2017 borkiválasztáson

A bírálóbizottság elnöke a borásznemzedékeket felnevelő dr. Kállay Miklós, a Szent István Egyetem professor emeritusa, alelnöke pedig megannyi borverseny bírája, Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke volt. A verseny szaktanácsadói szerepkörét Sánta Zoltán, DipWSET és a Borkollégium vezető oktatója töltötte be.
A borok értékelését a három zsűriből álló bírálóbizottság két napon át végezte. Tagjai között nagy kóstolási és bírálati tapasztalattal rendelkező szakemberek szerepeltek: aktív borászok, magyar sommelier-bajnokok, borkereskedők, többségük pedig nemzetközi borakadémikus, azaz a londoni székhelyű Wine & Spirit Education Trust (WSET) diplomása.  
A bizottságokat Légli Ottó borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Niszkács Miklós, a Magyar Borakadémia alelnöke és dr. Mészáros Gabriella (DipWSET) nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium igazgatója vezette.

A zsűri további tagjai voltak:

•    Bálint László nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
•    Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
•    Freund Tamás, a Magyar Bor Akadémia tagja, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke
•    Frittmann János borász
•    Hébenstreit Ádám borkereskedő
•    Hidegkuti Gergely szőlész-borász szaktanácsadó, nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
•    Kató Csaba borszakértő, a Magyar Borkultúráért Asztaltársaság vezetője
•    Komoróczki Anna borkereskedő, nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
•    Lukács Szabolcs magyar sommelier-bajnok
•    Németh Ágnes borszakíró, a VinCE magazin volt főszerkesztője
•    Sebestyén Csilla sommelier, nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
•    Robert Smyth borszakíró, nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
•    Szakács-Orha Imre nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
•    Szik Mátyás örökös magyar sommelier-bajnok
•    Sue Tolson borszakíró, nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
•    Vállai Béla sommelier
•    Vancsik Ivett borkereskedő, borszakíró, nemzetközi borakadémikus (DipWSET)

A borok értékelése a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux de Vins et Spiritueux) által ajánlott és az UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati szempontok szerint történt.